Piotr Kutiak
tel. 663 740 066
e-mail: piotrkutiak@wp.pl
Więcej...

Bartnictwo w Bieszczadach

Produkty pszczele w Bieszczadach i okolicach Sanoka

Miód rzepakowy

  • jasna barwa biała do kremowej. Zapach kwiatów rzepaku. Smak słodki przechodzący w gorzkawy. Szybko się krystalizuje nawet w ciągu tygodnia.

Miód akacjowy

  • charakteryzuje go jasna barwa, zapach przypominający kwitnące grona robinii akacjowej. Wyrożnia się słodkim i łagodnym smakiem. Nie krystalizuje się przez okres nawet roku.

Miód z sadów

  • miód uzyskany z nektaru drzew owocowych, charakteryzuje się jasną białosłomkową barwą, łagodnym zmakiem i kwiatowym zapachem. Przechowywany w temperaturze 20 stopni krystalizuje się w terminie 3-6 tygodni.

Miód wielokwiatowy

  • barwa od jasnej do herbacianej, zapach  i smak zależy od pozyskanego nektaru kwiatów. Krystalizuje się od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Miód gryczany

  • ciemno- herbaciany do brązowego, silny długo utrzymujący się zapach kwiatów gryki. Smak słodki, ostry, piekący. Krystalizuje się po 2-3 miesiącach.

Miód wrzosowy

  • barwa burszytnowo -herbaciana, cechuje go silny aromatyczny zapach kwiatów wrzosu. Smak słodki i gorzkawy. W ciągu kilku tygodni krystalizuje się w galaretowatą masę.

Miód nektarowo - spadziowy

  • barwa brunatna z zielonkawym odcieniem, lekko korzenny zapach , słodki z gorzkawym posmakiem. Krystalizuje się w ciągu kilku miesięcy.

Miód spadziowy ze spadzi liściastej

  • ciemnobrązowy z zielonkawym odcieniem, Charakterystyczny zapach igliwia i żywicy, podobnie smak. Krystalizuje się w ciągu 5 do 8 tygodni.

Miód ze spadzi liściastej

  • jaśniejszy od poprzedniego z zielonkawym odcieniem. Charakterystyczny smak z gorzkawym posmakiem. Krystalizuje się w ciągu kilku tygodni.

Wosk pszczeli

  • jest wydzieliną gruczołow woskowych pszczoły robotnicy. W jego skład wchodzą parafiny, metyloparafiny oraz olefiny.

Propolis

  • substancja o kleistej, ciągliwej konsystencji zależnie od temperatury. Wytwarzana jest z części roślin w pomieszaniu ze śliną pszczół. Charakteryzuje się przyjemnym zapachem.  Formowany propolis w kuleczki przynoszony jest przez pszczoły w koszykach na tylniej goleni. Wyjmowany przez inne pszczoły służy do prac remontowych w ulu. Propolis działa bakteriostatycznie, a w wysokich stężeniach bakteriobójczo.

Pyłek pszczeli

  • zbierany ręcznie lub za pomocą pędzelków. Jest produktem nietrwałym , łatwo ulegającym zepsuciu. Zawiera białka, węglowodany, tłuscze oraz witaminy i biopierwiastki niezbędne do przemian biochemicznych w organiźmie.

Mleczko pszczele

  • źródło witamin, aminokwasów i mikroelementów jest wydzieliną gardzielową młodych robotnic. Leczy się nim choroby nerek , osoby starsze oraz dzieci w opóźnionym rozwoju. Cenny surowiec w przemyśle kosmetycznym.

Bieszczadzcy pszczelarze:

Buk gm. Cisna
Jacek Krawiec Buk 9,501 066 180

Smolnik gm. Lutowiska
Jan Dygoń Smolnik 14  4610161

Ustrzyki Dolne

Bieszczadzkie Centrum Pasieka ul. Chopina 46 11 272, 47 111 51, 609940349

Uprzejmie informuję, że nie prowadzę sprzedaży wymienionych powyżej produktów.

Opisałem je aby promować walory regionu, z którym związany jestem od urodzenia.